Angelice

E-nummers ongezond? Meestal niet!

Wie de term "e-nummers" hoort, schrikt vaak automatisch op. Deze toevoegingen in voedsel hebben bij veel mensen een slechte reputatie. Maar is dat terecht? In dit artikel gaan we dieper in op wat e-nummers eigenlijk zijn en waarom ze meestal helemaal niet zo schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat zijn e-nummers?

E-nummers zijn additieven die worden gebruikt om voedsel te verbeteren, te conserveren of de smaak en kleur ervan te versterken. Anders gezegd, het zijn stoffen die aan ons eten worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Deze nummers staan voor de Europese goedkeuring die aan elk additief is toegekend. Ze worden gebruikt in allerlei producten die we dagelijks consumeren, van frisdranken tot brood en van ijs tot sauzen.

Waarom het idee leeft dat e-nummers ongezond zijn

Het idee dat e-nummers ongezond zijn, heeft deels te maken met een aantal specifieke e-nummers die in het verleden schadelijk bleken te zijn voor bepaalde groepen mensen. Een bekend voorbeeld is MSG, ook wel mononatriumglutamaat (E621) genoemd, dat aan voedsel wordt toegevoegd om de umami-smaak te versterken. Sommigen krijgen milde reacties, zoals hoofdpijn of duizeligheid, na het consumeren van voedsel met MSG. Dat heeft bijgedragen aan een negatieve perceptie van dit specifieke e-nummer.

Daarnaast hebben media en influencers bijgedragen aan het slechte imago van e-nummers door specifieke gevallen van individuele reacties uit te vergroten en generaliserende beweringen te doen over alle e-nummers. Onterecht, maar hierdoor is bij het publiek een angst ontstaan. Zonder de juiste context of informatie deden grote groepen mensen alle e-nummers in de ban.

Het fabeltje ontkracht: niet alle e-nummers zijn slecht

Het is een fabeltje dat alle e-nummers slecht zijn voor onze gezondheid. Veel e-nummers zijn volkomen veilig en hebben geen negatieve invloed op ons welzijn. Deze additieven zijn uitgebreid getest door Europese autoriteiten voordat ze worden goedgekeurd voor gebruik in voedselproducten. De goedkeuring wordt alleen verleend als het e-nummer als veilig wordt beschouwd bij de aanbevolen hoeveelheden.

Neem bijvoorbeeld ascorbinezuur (E300), kortweg vitamine C. Het is een veelvoorkomend e-nummer dat wordt gebruikt als antioxidant om voedsel langer vers te houden. Vitamine C is essentieel voor ons lichaam en het helpt ook om de consumptie van andere gezonde voedingsstoffen te verbeteren. Slecht? Ongezond? Integendeel.

Een ander voorbeeld is Arabische gom, dat wordt gewonnen uit plantaardige bronnen. In voedingsmiddelen komt het terug als verdikkingsmiddel en stabilisator. Het is een veilige toevoeging die de consistentie van producten verbetert zonder enige negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Het zijn dus vooral de individuele reacties die bepalen of bepaalde e-nummers geschikt zijn voor specifieke personen. In veel gevallen zijn deze reacties te wijten aan allergieƫn, intoleranties of overmatige consumptie.

Kortom, het vooroordeel tegen e-nummers, dat ze een algemeen gevaar voor onze gezondheid zijn, is onterecht. Terwijl sommige e-nummers bij specifieke individuen voor reacties kunnen zorgen, zijn de meeste e-nummers veilig en spelen ze een belangrijke rol bij het verbeteren van ons voedsel.

Kom proeven!

In onze gelato gebruiken we een drietal 'gezonde' e-nummers met zorg om de perfecte textuur en smaak te creƫren zonder afbreuk te doen aan de puurheid, veiligheid en gezondheid. Wil je meer weten of onze gelato proeven? Neem contact op met Angelice voor meer informatie over ons lactose-, gluten- en allergeenvrije gelato.

Bekijk hier alle Gelato smaken van Angelice