Een jaar geleden werkte ze nog in de gehandicaptenzorg, maar een incident dwong haar te stoppen met dat werk. Nu runt Merlijne Jehee een delicatessenzaak met lunchcorner op een van de meest historische stukjes van Voorburg. 'Dit moest zo zijn.'
Jehee: 'In de winter van 2021 kreeg ik van een cliënt een klap op mijn hoofd. Die was zodanig hard dat ik een flinke hersenschudding had. Ik herstelde onvoldoende, waardoor ik steeds terugkerende klachten had. In diezelfde tijd kwam er een pand aan de Wielemakersslop te koop te staan op steenworp afstand van de Herenstraat; het hart van het centrum van Voorburg.'
Zo moeder, zo dochter
Het Te Koop-bord zette Jehee aan het denken. Aan de keukentafel brainstormde de Voorburgse met haar moeder over haar toekomst. 'Ik had altijd al het idee om zelf een eigen bedrijf te beginnen. Het toeval wilde dat mijn moeder kort daarvoor haar eigen onderneming was gestart: Angelice. Zij bedenkt, ontwikkelt en produceert ambachtelijke Italiaanse gelato. Die verkoopt ze vooral aan restaurants, hotels en andere horeca, maar de gelato in een winkel aanbieden, kan natuurlijk ook.'
Zo ontstond het plan om op de plek waar eerst een lunchtentje zat, een delicatessenwinkel te beginnen om van daaruit de gelato van Angelice te verkopen. Jehee: 'Binnen een paar maanden was alles geregeld en begin januari van dit jaar opende Angel's Deli. Naast de gelato hebben we ook allerlei andere vegan en vegetarische producten in ons assortiment. Van heerlijke siropen tot waanzinnig goede chocola en van huidolieën tot vegan kaarsen. Maar de gelato vormt natuurlijk wel de kern van onze winkel.'
Het aanbod van Angelice wisselt regelmatig, vertelt Jehee. 'Iedere smaak die mijn moeder ontwikkelt, belandt bij ons in de zaak. Denk aan bosvruchten, after eight, kokos en aardbei. Met Koningsdag wilde ik graag een oranjekleurige gelato aanbieden. Dat werd speciaal daarvoor gemaakte meloen. En binnenkort krijgen we pina colada, yoghurt en mojito: allemaal plantaardig uiteraard.'
Uit alle hoeken van het land
Het zijn niet alleen de Voorburgers zelf die de weg naar Angel's Deli weten te vinden. Jehee: 'De Herenstraat heeft een aantrekkingskracht op mensen uit het hele land. Die komen hier speciaal naartoe om een dagje te winkelen in een van de knusse boetiekjes. Grote ketens zie je hier niet. Bovendien vinden er regelmatig activiteiten plaats. Marktjes, straatartiesten, viering van Sinterklaas, halloween en lichtjesavond. Zo komen er in onze winkel klanten uit alle hoeken van Nederland over de vloer.'
Anders dan bij de meeste cafées en restaurants krijg je in de lunchcorner van Angel's Deli geen koekje of chocolaatje bij de koffie, maar een spateltje gelato. Jehee: 'Dat doen we met een gerust hart, omdat de gelato allergeenvrij is. Dat waarderen onze klanten die vegan eten ook zeer. Normaal kunnen ze alleen kiezen voor sorbetijs. Nu hebben ze eenzelfde ervaring als bij roomijs. Misschien zelfs nog wel beter. De smaken zijn zo natuurlijk. Je proeft dat er geen smaakstoffen worden gebruikt, maar alleen pure ingrediënten. Een jongetje van zes riep na een lik aarbeien-gelato uit: mam, dit is echt aardbei! Als een kind dat al opmerkt…'
Jehee zelf is ook lovend over de gelato die ze in haar winkel verkoopt. 'En dat is niet omdat mijn moeder het maakt. Iedere keer lijken de smaken nóg lekkerder dan de vorige. Zelf ben ik niet strikt vegetarisch, maar ik vind het wel belangrijk om keuzes te maken die beter voor het milieu en dieren zijn. Daarom vind ik het ook zo mooi om deze gelato te verkopen.'
Pozzetti
De gelato wordt niet alleen op authentiek Italiaanse wijze gemaakt, maar ook op dezelfde manier te koop aangeboden als ze in Italië doen. Jehee: 'Dat wil zeggen: in pozzetti. Dat zijn speciaal voor gelato gebruikte bakken met deksel, zodat de gelato er dag en nacht in kan blijven staan. In Nederland kiezen de meeste ijssalons voor open bakken en moet je het ijs dus iedere avond terugdoen in de diepvries. Een stuk minder praktisch en ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het product.'
Hoewel haar leven er nu totaal anders uitziet, is Jehee blij met de stap die ze heeft gezet. 'Het loopt goed en het is ontzettend leuk om op deze manier met mijn moeder samen te werken. Ik ben er ook erg trots op hoe ze het doet. Het ongeluk had ik liever niet gehad, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit niet voor niets op ons pad kwam. Het moest zo zijn. Met Angel's Deli is er al een droom in vervulling gegaan. Hopelijk neem ik ooit ook mensen met een beperking in dienst. Dan komen mijn twee liefhebberijen helemaal samen.'
Ook gelato van Angelice in jouw winkel of restaurant? Je bent welkom om te komen proeven! Neem contact met op met eigenaresse Angele Jehee via e-mail (a.jehee@angelice.nl) of telefoon (+31 6 531 87 107).