Erwtenmlk de nieuwste trend? Wel als het aan Angelice en Sproud ligt cover

Erwtenmlk de nieuwste trend? Wel als het aan Angelice en Sproud ligt

Sojadrink is al jaren te vinden in de schappen van de supermarkt. Ook amandel- en haverdrink zijn daar niet meer uit weg te denken als plantaardig alternatief voor koemelk. Erwtendrink daarentegen is nog geen gemeengoed. Het weerhield Angele Jehee, eigenaar van Angelice, er niet van om het testen voor haar gelato. En met succes. 'In alle opzichten is de erwtenmlk van Sproud de beste keuze.'

Dat Jehee in aanraking kwam met erwtendrink was vooral toeval. 'Tijdens mijn opleiding tot gelatomaker in Italië (aan de Gelato Naturale Academy in het Toscaanse Grosseto, red.) ontmoette ik een andere Nederlandse cursist. Zij had Sproud-mlk (geschreven zonder e, omdat het niet dierlijk is) meegenomen. Zelfs de Italiaanse instructeurs kenden dit niet. We maakten er gelato van en iedereen die het proefde was direct laaiend enthousiast. Het heeft een redelijk hoog vetpercentage, ideaal voor het maken van gelato, en weinig smaak ten opzichte van haver, amandel en soja. Daardoor hoef je niet extra veel smaakmakers als suiker te gebruiken.'

Neutraal van smaak, gezonde keuze

Terug in Nederland zocht Jehee contact met Olaf Tromp, de enige officiële distributeur van Sproud-mlk in Nederland. Jehee: 'Via hem bestelde ik mijn eerste pallet erwtenmlk. Sindsdien gebruik ik niets anders meer. Alleen in kokosgelato is kokosroom de basis. Degene die de gelato proeven, zeggen nooit iets over het feit dat er erwtenmlk in zit. Dat is een goed teken: dankzij de neutrale smaak komen de pure producten die erin zitten extra goed tot zijn recht.'

Inmiddels bieden ook de betere supermarkten erwtendrink aan. Jehee is niet van plan om daarvoor te zwichten. 'De specificaties van Sproud zijn vele malen beter. Kijk alleen al naar de ingrediënten. In de erwtendrink zit onder andere maltodextrine of suiker en andere ongewenste additieven. Ik houd het dus zeker bij Sproud. Bovendien is de samenwerking met Olaf prettig. Zo bestelde ik in het begin te veel en nam hij de helft weer mee terug. Sindsdien krijg ik mondjesmaat de andere helft van de bestelling geleverd. Bij een grote partij zie ik dat niet snel gebeuren.'

Een openbaring

Dat Tromp importeur en distributeur werd van Sproud lag in eerste instantie ook niet voor de hand. Tromp: 'Ik run al acht jaar een koffiebranderij en produceer private label koffie voor de horeca. In 2020 zou ik meedoen aan de Roasting Championships, voor het maken van de best gebrande koffie. We moesten daarvoor ook een variant met plantaardige drink maken. Bij het oefenen stuitte ik steeds op hetzelfde probleem. De Colombiaanse koffie was heerlijk, maar met rijstdrink proefde ik vooral de rijst, met amandeldrink de amandel en met haverdrink haver. Dat was niet wat ik wilde. Een collega-barista vroeg of ik Sproud wel eens had geprobeerd. Toen ik dat proefde, voelde het als een openbaring. Door covid ging het kampioenschap niet door, maar ik bestelde toch een pallet van de producent uit Zweden.'

Die eerste pallet vormde het startschot voor een side business. Tromp: 'In 2021 werd ik officieel importeur. Daarmee wordt ieder pak Sproud in Nederland door mij geleverd. Ik bedien Crisp, Picnic, Bol.com en groothandels als Hanos en VHC Jongens, Lekkerland en Bidfood en ook een aantal kleinere ondernemers, zoals horecazaken en dus Angelice. De klanten zijn enorm over de erwtenmlk te spreken. Het is nog niet zo populair als soja- en amandeldrink waren en haverdrink nu is, maar ik zie de potentie. Erwtenmlk kan zomaar eens voor de vierde golf aan populaire plantaardige drink zorgen.'

Volgens Tromp is dat met een reden: 'Het is beter voor mens en milieu. Zo is de benodigde CO2-uitstoot lager. En de neutraliteit van de smaak maakt dat het in ieder gerecht en product eenvoudig te verwerken is. Angele is overigens mijn enige klant die er gelato van maakt. Ik heb het bij de opening mogen proeven en was onder de indruk van de natuurlijke smaken. Bovendien ervaar ik onze samenwerking als heel plezierig. Ze heeft hart voor haar vak, net als ik, en gaat voor niet minder dan het beste voor haar klanten.'

Samen op Gastvrij Rotterdam

Tijdens Gastvrij Rotterdam, de horecabeurs die plaatsvindt van 18 tot en met 20 september 2023 en vooral ondernemers uit Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant lokt, trekken Sproud en Angelice samen op. Jehee: 'We laten daarmee niet alleen onze eigen producten zien, maar ook hoe je die in de praktijk toepast. Mij hoef je in ieder geval niet meer te overtuigen.'

Ook gelato van Angelice in jouw zaak? Neem contact op met Angele Jehee via a.jehee@angelice.nl of +31 (0)653187107 voor meer informatie en een proeverij.

Bekijk hier alle Gelato smaken van Angelice