Restaurant Miss Maddy: ‘We verrassen zelfs vleeseters met onze vegan gelato’ cover

Restaurant Miss Maddy: ‘We verrassen zelfs vleeseters met onze vegan gelato’

Vegetarisch geitenwollensokken? Vegan saai? Allang niet meer, als het aan Miss Maddy ligt. Het Delftse restaurant focust volledig op plantaardige en vegetarische gerechten, met een eigentijdse twist. Ook de gelato van Angelice staat standaard op de kaart. ‘Vleeseters proeven niet eens dat dit vegan is.’

Manon Roos is manager bij de in juni 2023 geopende eetgelegenheid, net buiten het historische centrum van Delft. Samen met eigenaar en chefkok Mecx Francken bedacht ze het concept van Miss Maddy. Manon: ‘Het restaurant is vernoemd naar Maddy, het zusje van Mecx. Een tikkeltje eigenwijze, creatieve en bewuste jonge vrouw van nu zestien jaar. Al toen ze piepklein was, wist ze precies wat ze wilde, zoals geen vlees eten. Want, zo zei ze, als iedereen op de wereld maar één keer per week vegetarisch zou eten, dan zou dat de wereld al een beetje beter maken.’

Miss Maddy staat dan ook voor bewust eten, met oog voor het milieu. Manon: ‘Maar wat onze gasten geserveerd krijgen, moet vooral superlekker zijn, ook als je op andere dagen wel vlees eet. We zijn er dus zeker niet alleen voor vegetariërs en willen laten zien dat vegan ook waanzinnig smakelijk, trendy en verrassend kan zijn.’

Niet wéér sorbetijs

Het restaurant werkt volgens het shared dining-concept, waarbij de gasten meerdere kleine gerechten bestellen en die samen delen. ‘Uiteraard ontbreken de desserts niet op onze menukaart. Onze wens was nadrukkelijk om ook veganistisch roomijs aan te bieden. Sorbetijs is natuurlijk vegan, doordat er geen melk en room in zit. Maar ja, dat sorbetijs kennen de veganisten nu wel en smaakt bovendien vaak zo waterig. We zochten daarom naar een alternatief. De keuze aan veganistisch roomijs is beperkt. Mecx en ik hadden wel eens wat geproefd, maar dat smaakte heel kunstmatig. Niet iets waar we onze gasten een plezier mee zouden doen.’

Tijdens een zoektocht op Google stuitten Manon en Mecx op Angelice. Manon: ‘Dat bleek nog in Voorburg te zitten ook: vlakbij Delft dus. We werden uitgenodigd door eigenaresse Angele om de gelato te komen proeven. Eigenlijk al bij de eerste hap waren we verkocht. De smaak was zo écht. Bij de bananengelato proef je bijvoorbeeld dat er daadwerkelijk banaan in zit, in plaats van dat je het idee hebt bevroren snoepbanaantjes te eten. Zo geldt dat voor alle smaken.’

‘Daarbij’, vervolgt Manon, ‘sprak het ons aan dat de gelatomakers van Angelice het vak in Italië hebben geleerd: dat is en blijft het land waar ze meesters zijn in het maken van het aller lekkerste ijs. Ook fijn is dat de gelato van Angelice noten-, gluten- en allergeenvrij is. We krijgen regelmatig gasten met een allergie over de vloer, dus deze gelato is altijd een veilige keuze. Dat geeft een gerust gevoel.’

Een extra verrassing bij het grand dessert

Sinds de opening van Miss Maddy hebben de gasten bij de desserts keuze uit twee smaken vegan gelato. ‘Dat zijn nu aardbei en vanille. Daarnaast bevat ons grand dessert chocolade- en salted caramel-gelato. Om een extra touch aan het grand dessert te geven, kwam Angele met het idee voor een ijskar. Heel prettig dat ze meedacht en we hebben haar tip overgenomen. Als je een grand dessert bestelt, rollen we een kleine ijskar naar de tafel. Dat levert altijd vrolijke en verraste blikken op bij de gasten ’

Ook de reacties op de vegan gelato zijn lovend, geeft Manon aan. ‘Veganisten vind het zo fijn dat ze niet wéér een citroen-sorbetijsje krijgen. En wie wel vis en vlees eet, proeft niet eens dat het om veganistische gelato gaat. Ze zijn vooral heel enthousiast over de pure, ambachtelijke smaken.’

De samenwerking tussen Miss Maddy en Angelice staat dan ook nog maar aan het begin. ‘Omdat we nog maar relatief kort open zijn, besteden we veel tijd aan opstartklusjes. In de gesprekken met Angele gaf ze aan ook eigen smaken voor ons te kunnen ontwikkelen. Dat prikkelt natuurlijk direct onze creativiteit. We barsten al van de ideeën. Zo staan er cocktails op onze kaart. Hoe leuk zou het zijn om bijvoorbeeld ook Pornstar Martini-gelato te serveren? We staan te trappelen om dit soort ideeën uit te voeren.’

Proef het zelf

Wil je ook ervaren hoe de gelato van Angelice smaakt? Of zie jij jouw gedroomde, unieke gelato binnenkort graag op de kaart staan? We nodigen je graag uit voor een kennismaking en om de mogelijkheden te bespreken. Stuur een e-mail naar a.jehee@angelice.nl of bel naar +31 6 531 87 107.

Bekijk hier alle Gelato smaken van Angelice